В Туркменистан се проведоха тържества по случай Националния ден на туркменския кон

В Туркменистан се проведоха тържества по случай Националния ден на туркменския кон

 

 

 

 

 

 

 

Днес в Международния ахалтекински конен комплекс  бяха организирани тържества по случай Националния празник на туркменския кон, отбелязван всяка година в последната неделя на април.

Туркменската земя се превърна в „люлка“ на най-добрите коне на всички времена и народи, чиято слава се разпространи по целия свят. В продължение на много векове, извършвайки внимателен подбор на млади животни, предпазвайки ги от кръстосване с други породи, нашите сеиси успяха да създадат специална порода коне, която се превърна в короната на световното коневъдство.

От рано сутринта вдъхновена атмосфера царува в Международния конен комплекс. Тук се събраха лидерите на Меджлиса и Халк Маслахати Мили Генгеш, членове на правителството на Туркменистан, ръководители на военни и правоприлагащи агенции, министерства и ведомства, представители на обществени организации и медии, както и многобройни гости.

По пътя, водещ до сградата на комплекса, е разположена изложба с произведения на изящното и декоративно-приложното изкуство, снимки, възхваляващи несравнимите коне Ахал-Теке.

В своеобразен вернисаж на открито, представените музейни експонати отразяват богатството и разнообразието на националното наследство, грижливо съхранявано и предавано от поколение на поколение.

В близост до инсталираната бяла юрта се организират представления на бакши(народни певци) и музиканти, национални игри и спортни състезания с участието на мощни и сръчни палвани(борци). Културните работници бяха подготвили добре своя творчески подарък за празника.

Тук умението на конната езда се демонстрира от групата на националните конни игри "Galkynysh"-"Галкиниш", известна със своите триумфални победи на световни фестивали на цирковото изкуство и престижни международни състезания.

Апогей на тържеството са конните надбягвания, без които не минава нито един голям туркменски празник.

Общо днес се проведоха седем състезания на различни разстояния, във всяко от които ловките коне демонстрираха най-добрите си спортни качества.

 

 Трибуните със зрители буквално избухнаха от вълна от емоции, веднага след като гонгът обяви старта на първото състезание на разстояние 1200 метра, в което конете се състезаваха за наградата "Полатли" на финансово-икономическия комплекс.

Черният кон Гутли от конния комплекс Ахал-Теке на президента на Туркменистан, управляван от жокей Б. Кулиев, завърши първи с резултат 1 минута 19,9 секунди.

Разстоянието на второто състезание също беше 1200 метра. Най-добрият сред онези, които се състезаваха за наградата "Мелегуш" на петролния и газов комплекс, беше тъмнокафявият кон Гарабатир, представен на състезанието от Министерството на вътрешните работи. Заедно с майстора жокей О. Ялкабов, той измина дистанцията си за 1 минута 19,2 секунди.

В третото състезание на 1200 метра за наградата "Гелшикли" на търговския комплекс, първият до финалната линия беше червеникаво-рижият с черна опашка и грива  кон Теджен, принадлежащ на конния комплекс на президента на Туркменистан. Състезателният кон, воден от жокея С. Чариев, показа време от 1 минута 19,2 секунди.

Разстоянието в надпреварата за наградата "Янардаг" на транспортно-комуникационния комплекс също беше 1200 метра. А. Ораздурдиев беше първият, който достигна финала с червеникаво-рижият с черна опашка и грива кон  Гизларим от коневъдната ферма Бахерден на нефтогазовия комплекс на Туркменистан. измина разстоянието за 1 минута 19 секунди.

В петото състезание на разстояние 1400 метра, където се оспорваше наградата „Перен“ на строително-промишления комплекс, победител стана конят Карарим, принадлежащ към Ахалтекинския конен комплекс на президента на Туркменистан. Резултатът  - 1 минута 33 секунди, жокей - Н. Агамирадов.

Наградата в шестата надпревара беше "Гарадер" на агропромишления комплекс. Първото място в това състезание зае конят Улкер с червеникаво-кестеняв цвят  на Туркменския аграрен университет. Ездачът Б. Бердимухамедов заедно с коня изминаха разстоянието от 1400 метра за 1 минута 29, 1 секунда.

Във финалната, седма надпревара имаше напрегната борба за главната награда на президента Гурбангули Бердимухамедов - наградата "Акхан" и преходната купа. Жълтеникавият, със светла опашка и грива кон Безирген, принадлежащ към конния комплекс Ахал-Теке на президента на Туркменистан, беше първият, който пресече 1400-метровото разстояние. Конят, управляван от майстора ездач Б. Агамирадов, показа време от 1 минута 32,2 секунди.

Между състезанията бяха организирани песенни и музикални изпълнения. След това се състоя церемонията по награждаването на победителите в състезанията, на които бяха присъдени гореспоменатите награди, ценни подаръци и големи суми пари. Освен това победителят във финалната надпревара беше награден и с преходната купа на президента на Туркменистан и грамота.

Тук бяха обявени победителите и призьорите в провеждания преди това конен маратон и състезания по прескачане. Първият, завършил маратона на 60 км, беше ездачът Х. Толиев с кон Дорбедев, принадлежащ към конния комплекс Ахал-Теке на президента на Туркменистан. Времето на победителя е 2 часа 52 минути 46 секунди.  Състезанието по прескачане спечели жокеят Й. Гараджаев с кон Алтинхан от Националния център по конен спорт.

Ездачите изразиха искрената си благодарност към лидера на нацията за неговата загриженост за запазването и подобряването на прославените традиции на националното училище по коневъдство и от своя страна увериха, че ще положат всички усилия за по-нататъшно развитие на конния спорт и широко популяризиране на породата Ахал-Теке по целия свят, съобщава Държавната агенция за новини на Туркменистан.


Снимки: serhetabat-dovletabat.gov.tm

turkmenportal.com

25.04.2021