В Ашхабад се състояха състезания за Наградата на президента на Туркменистан

В Ашхабад се състояха състезания за Наградата на президента на Туркменистан

 

 

 

 

 

 

Днес се проведоха състезания в Международния ахалтекински център за конни спортове. Те бяха посветени на 28-ата годишнина от независимостта на Туркменистан. По традиция президентът Гурбангули Бердимухамедов присъства на празничното събитие, съобщава Държавната агенция за новини на Туркменистан.

От ранна сутрин атмосфера на емоционален подем цари в Международния ахалтекински център за конни спортове . Членовете на Кабинета на министрите, ръководители на Меджлиса, военни и правоприлагащи агенции, министерства и ведомства, хякими на велаяти, представители на дипломатическия корпус, акредитирани в страната, обществени организации, медии, многобройни жители на столицата, както и чуждестранни гости, участващи в тържествата, се събраха тук  за Деня на независимостта.

 Публиката горещо приветства президента Гурбангули Бердимухамедов. Държавният глава пристига на територията на празнично украсения комплекс, където е посрещнат от артисти и творчески екипи на столицата и регионите.

Президентът се запознава с тематичната изложба на произведения на националните декоративно-приложни изкуства и занаяти. Цветната атмосфера на националния фестивал бе органично допълнена от изпълненията на бахши (народни изпълнители). Борците демонстрираха своето спортно майсторство в зрелищни национални борби гореш.

Ахалтекинските коне демонстрираха своята скорост и пъргавина в 7 състезания на различни дистанции, във всяка от които участваха  по 12 коня. Препрепълнени трибуни, обективи на телевизионни и фото камери следяха зрелищното събитие с ентусиазъм.

В стартовата надпревара на разстояние 1800 метра с време 2 минути 03.0 секунди първи бе конят от ахалтекинския конен комплекс на президента на Туркменистан, управляван от майстора жокей М. Кичигулов. Победителят получи наградата на финансово-икономическия комплекс на страната - 15 хиляди щатски долара.

Разстоянието на второто състезание също беше 1800 метра. Тук първи финишира черният ахалтекинец Куватли, воден от Д. Бердимаммедов (1 минута 56.9 секунди). Победителят получи наградата на нефтено-газовия комплекс (15 хиляди щатски долара).

 В третото състезание (разстояние 1800 м) беше спечелена наградата на търговския комплекс (15 хиляди щатски долара). Първият, който финишира, беше  враният ахалтекинец Акмонджук от конен комплекс Ахал-Теке на президента на Туркменистан, като показа времето - 2 минути 04,1 секунди (ездач А. Агамырадов).

На разстояние 2200 метра в четвъртото състезание, в борбата за наградата на индустриалния и комуникационния комплекс (15 хиляди щатски долара), победител беше сивият кон, управляван от жокей от втора категория Й. Сапаров, ахалтекинецът Сирдаш (2 минути 27,3 секунди).

В петата надпревара на разстояние 2400 метра наградата на строителния, енергийния и комунално-битовия комплекс (15 хиляди щатски долара) беше спечелена с резултат 2 минути 45,5 секунди от сивия кон Гошасакар от ахалтекинския конен комплекс на президента на Туркменистан (жокей - Н. Аннамирадов).

В шестата надпревара на разстояние 2400 метра наградата на селскостопанския комплекс (15 хиляди щатски долара) отиде при ахалтекинеца Гуджурли, който показа време 2 минути 38,7 секунди (жокей от трета категория Б. Бабалиев).

Във финалната надпревара борбата беше за главната награда - 30 хиляди щатски долара, обявена от държавния глава Гурбангули Бердимухамедов в чест на 28-годишнината от независимостта на страната. На разстояние 2400 метра първи (2 минути 45,1 секунди) завърши конят Доргунан от ахалтекинския конен комплекс на президента на Туркменистан с майстор жокей - Б. Агамырадов.

 

Между състезанията зрителите можеха да се насладят на мелодии и песни, изпълнявани от бахши, както и изпълнения на артисти. Накрая се проведе церемонията по награждаването, по време на която бяха връчени и ценни подаръци.

 

 

 

turkmenportal.com
28.09.2019