Туркменският лидер посети президентския конен комплекс Ахал-Теке-видео

Туркменският лидер посети президентския конен комплекс Ахал-Теке-видео

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Световният ден на здравето се отбелязва широко в Туркменистан. В чест на значимата дата се проведоха спортни, музикални и други събития. Сутринта туркменският лидер Гурбангули Бердимухамедов посети президентския конен комплекс Ахал-Теке, където прекара часове с „райските“ коне.

В поздравителното си обръщение към сънародниците по случай Световния ден на здравето президентът подчерта, че като част от изпълнението на националните програми за трансформация са постигнати големи успехи в организирането на масово движение за подобряване на физическото здраве и развитието на спорта, в насърчаването на принципите на здравословния начин на живот и в възпитанието на физически силно и духовно единно поколение.

Концентрацията на усилията в социалната сфера е характерна черта на политиката на държавния глава. Въз основа на идеята, че здравето на всеки човек има не само индивидуална, но и социална стойност, президентът Гурбангули Бердимухамедов инициира мащабни проекти за формиране на подходяща инфраструктура, включваща както медицински, така и спортни съоръжения.

Страната е създала всички условия за развитие на различни видове спортове, като в същото време са запазени традиционните, какъвто е конният спорт. Благодарение на усилията на държавния глава, националната коневъдна индустрия достигна нов връх, предприемат се безпрецедентни мерки за модернизиране на нейната материално-техническа база, засилване на международното сътрудничество в тази област и насърчаване на туркменската школа по езда.

В конния комплекс Ахал-Теке на президента на Туркменистан се работи много за отглеждане на чистокръвна порода ахалтекински коне, за подобряване на екстериора й и придобиването на най-добри спортни качества.

След като се насочи към коня на име Гиратим, държавният глава го изведе на арената за обучение. Гиратим лесно изпълняваше различни команди, чувствително улавяйки всеки даден знак. Във взаимодействието на човек и кон главното е доверието.

 

 

Бердымухамедов посетил Президентский ахалтекинский конный комплекс ...


 

 

Държавният глава, както е известно, обръща специално внимание на по-нататъшния растеж на световния престиж на ахалтекинските коне - национална гордост и наследство на туркменския народ. Под вещото ръководство на президента страната ни се превърна в център за международни събития, насочени към развитието на ахалтекинското коневъдство.

Големи чуждестранни организации, занимаващи се с развъждане на породата коне Ахал-Теке, известни коневъди, специалисти в тази индустрия идват в родината на ахалтекинските коне и обсъждат въпроси за развъждането на породата, поддържайки нейната чистота и разпространение в света.

След като винаги е играл важна роля в съдбата на туркмените, конят Ахал-Теке, едно явление на националната и световна култура, все още остава талисманът за успехите на страната ни, образът на мечтата на нейния народ, символът на стремежа към напредък.

Видео

 
 
Държавна агенция за новини на Туркменистан (TDH) - Туркменистан днес 
 
07.04.2020