Туркменският лидер посети президентския конен комплекс Ахал-Теке

Туркменският лидер посети президентския конен комплекс Ахал-Теке

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Държавният глава Гурбангули Бердимухамедов, който е в отпуск, посети президентския Ахалтекинския конен комплекс, където се отглеждат „райските“ коне, които са националната ни гордост.

... Туркменският лидер се придвижи с велосипед до комплекса.
 

Показвайки голяма загриженост за приемствеността на традициите на нашите предци, държавният глава се отнася винаги към конете Ахал-Теке със специална топлина и намира време да общува с тях.
 
 
След като пристигна в комплекса, президентът Гурбангули Бердимухамедов отиде до помещението, където се отглеждат конете. В конюшнята държавният глава се приближи до коня Гарлавач.

След като отвори бокса, туркменският лидер сложи юзда на коня. Възхищавайки се на благородната осанка на коня, президентът внимателно се погрижи за него известно време, след което изведе коня от конюшнята и започна да го разхожда.

В продължение на много векове туркменците са отглеждали и усъвършенствали уменията на ахалтекинските коне (наричани още Ахал-Теке), запазвайки техните уникални качества. Днес националните методи за развъждане се прилагат на съвременно ниво. Те са овладени от коневъдите по цял свят, чието внимание е привлечено от изключителната красота, интелигентност, изобретателност и уникално отношение към хората на конете Ахал-Теке.

Туркменските сеизми и коневъди, използвайки широките възможности, създадени от държавата за увеличаване на популацията от чистокръвни „райски“ коне, вършат ползотворна работа за подобряване на легендарната порода.

Днес славата на световноизвестните грациозни ахалтекински коне се е умножила многократно. Благодарение на таланта и упорития труд през вековете, нашите предци успяха да създадат уникална порода коне, както и да запазят чистокръвността й, предавайки умението от поколение на поколение.

В момента по инициатива на президента Гурбангули Бердимухамедов се започва целенасочена работа за популяризиране на конете Ахал-Теке, националната гордост на туркменския народ.

Съвременните конни комплекси, изградени през последните години във всички велаята на страната, допринасят не само за подобряването на националното коневъдство, но и за развитието на конния спорт, за формирането на цяла плеяда от млади специалисти в тази област - коневъди, жокеи, сеиси.

В края на разходката държавният глава доведе коня до конюшнята, свали юздата от него, даде му билки и след това му даде вода. Тогава президентът Гурбангули Бердимухамедов приготви специална смес за коня и го нахрани.

Туркменските коневъди, които са разработили стандарта за грижа за коне в дълга история, сега активно развиват коневъдството на научна основа. Работата, извършена с цел да се увеличи световната слава на чистокръвните ахалтекински коне, да се увеличи броят им и да се изведе националният конен спорт до световното ниво, дава положителни резултати.

Конете Ахал-Теке, които се съхраняват от нашия народ от векове, са уникални образци на националната и световната култура. В момента благородните традиции на туркменското коневъдство се продължават достойно.

 

 Държавна агенция за новини (TDH) - Туркменистан днес
 
29.07.2020