Туркменският лидер посети конния комплекс и написа стихотворение

 Туркменският лидер посети конния комплекс и написа стихотворение

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тази сутрин държавният глава Гурбангули Бердимухамедов посети конния комплекс Ахал-Теке на президента на Туркменистан. Туркменският лидер посети "небесните" коне и след това се зае с литературна работа.

По време на престоя си тук президентът на Туркменистан беше информиран за добрата новина за раждането на първото конче от легендарния кон на име Ахан, който той лично отгледа. Държавният глава прие тази новина с ентусиазъм.

Раждането на ново жребче в един от дните на Националния празник на пролетта се превърна в символ на факта, че значими дати в живота на страната се съчетават с прекрасни събития.

Държавният глава завърза около врата на жребчето "аладжа', изтъкана от майка му Огулабат едже, което е знак за достойно продължение на националните традиции, които са пример за целия свят и идват от дълбините на вековете.

Президентът Гурбангули Бердимухамедов отбеляза, че раждането на това конче в годината на широкото честване на 30-годишнината от независимостта и 140-годишнината на Ашхабад е вдъхновяващо събитие. Президентът на страната назова потомъка на Ахан с името Ашхабад.

Както знаете, Ахан от рода на славния Гирсакар е роден през 2006 година. Със своята невероятна пъргавина и красота той умножи световната слава на конете Ахал-Теке.

На коня Ахан държавният глава участва в редица празнични тържества. Специална роля беше отредена на известния Ахан в тържествата, организирани по случай Националния ден на туркменския кон.

Както знаете, през 2017 г. Ахан участва в церемонията по откриването на V Азиатските игри на закрито и бойни изкуства, ездачът, яздещ този кон, запали факлата на този спортен форум.

И през 2018 г. Ахан, като се изправи, успя да измине разстоянието от 10 метра за 4,19 секунди, като по този начин актуализира световния рекорд в тази номинация. Тези факти допринесоха за увеличаването на световната слава на ахалтекинските коне и международното признаване на победите на Ахан.

 След това държавният глава изведе от конюшнята сребрист кон на име Шаполат и се разходи с него.

През вековете туркменските сеиси са подобрили породата Ахал-Теке и са запазили нейните уникални качества. Копринената грива на туркменски коне, красивата външност, леките движения и невероятната сила са видимият резултат от високото ниво на умения на сеисите и селекционерите.

Понастоящем националните традиции в коневъдството продължават на съвременно ниво. Красотата, интелигентността и уникалността на конете Ахал-Теке завладяват коневъдите по целия свят.

Президентът подчертава значението на задълбоченото проучване на историята на туркменските коне, оригиналността на техния характер, развитието и запазването на древните принципи на развъждане за бъдещите поколения.

Използвайки създадените в страната широки възможности за запазване чистотата на породата на „райските“ коне и подобряване на работата по тяхното отглеждане, туркменските коневъди извършват ефективна работа в тази посока.

Днес славата на конете Ахал-Теке, които надвиват вятъра, гърми по целия свят. През вековете нашите предци, със своя труд и талант, създадоха тази световно известна порода и запазиха нейната чистота.

Съвместното честване тази година на Националния празник на туркменския кон и празника на туркменския алабай, ежегодно отбелязвани в последната неделя на април, подчертава голямото значение на трайните ценности, представени на света от нашите предци, великите обърнато им внимание у нас.

След това в разположения тук кабинет, държавният глава се зае с творчество, започвайки да пише финалната част на книгата „Ашхабад“, посветена на историята на столицата от бял мрамор и нейните текущи постижения.

В работата си президентът Гурбангули Бердимухамедов обобщи голям пласт историческа информация за Ашхабад, както и за традициите и обичаите на нашия народ.

Когато пише творба, посветена на Ашхабад, държавният глава разчита на научна информация и надеждни литературни източници, изучава богатата история на туркменския народ, фолклора, което определя значението на новата творба.

Раждането на конче в дните на честванията на Новруз, както и в дните на подготовка за 140-годишнината от Ашхабад, вдъхнови президента Гурбангули Бердимухамедов да посвети реплики на това събитие в новата богато илюстрирана книга Ашхабад,

Отговорът на това радостно събитие беше написването на стихотворение от туркменския лидер, което ще бъде включено в новата книга:

Моят бял град - Ашхабад


Азиатската перла ,
Моят бял град - Ашхабад!
Центърът на братството, приятелството,
Моят бял град - Ашхабад!


Пролетта на планините Копетдаг
И моделът Каракум,
Белият цвят на простора,
Моят бял град е Ашхабад!


Ашхабад!
Кой не е щастлив да живее тук ?!
Ашхабад!
Градът е градина!
Туркменистан. Роден край. Ашхабад!
Ашхабад е моят бял град!


Планините ми дават сила,
Вдъхновява ме комфортът в градините.
С щастие сърцата пеят,
Моят бял град е Ашхабад!


Окрилява ме действителността
И живея с твоята любов,
Наричам Сърцето на Родината,

Моят бял град - Ашхабад!
 
tdh.gov.tm
 
22.03.2021