Туркменистан се развива със скоростта на ахалтекински кон

Туркменистан се развива със скоростта на ахалтекински кон

Туркменистан всяка година празнува, Деня на туркменския жребец - в последната неделя на месец април. Ахалтекинският кон така е влязъл в туркменското наследство, че е вплетен в неговата история през  последните 6000 години. Той е източник на голяма национална гордост.

 

Сега  ахалтекинските коне се отглеждат в целия свят и затова специалистите от държавно обединение „Туркмен Атларъ“ (туркменски коне), канят любителите на ахалтекинската порода, както и експерти по коневъдство от цял свят. Миналата година-2015 г., хора от над 50 страни присъстваха на фестивала,а тази година -2016, той ще се състои между 20 и 25 април.

Туркменските празненства по случай Деня на туркменския жребец продължават цяла седмица и включват събития като надбягване за издръжливост, прескачане на препятствия, скоростни надбягвания, както и художествени,музикални и танцови мероприятия. Провежда се също така и международно търговско изложение „Конят днес“, както и конференция за коневъдството, наречена "Коневъдното изкуство".

 

 

 

Дори само малко познаване на историята на региона помага да се разбере защо туркменците са така привързани към конете си. В Националния музей има останки от преди 50,000 години. Можете да се разходите из залите и да се запознаете с историята на този регион, който изцяло обхваща тези 50,000 години.

Въпреки че често се пише, че племената на коневъдите скити са се преселили на територията на днешен Туркменистан около 2000 г. пр.н.е. (Wikipedia, История на Туркменистан), археологическите доказателства показват, че и преди скитите е имало развито селско стопанство и опитомен добитък, включително и коне в населените места в близост до Ашхабад. Туркмените  са имали голямо предимство с майсторската си езда и са развили сериозно майсторство в коневъдството, затова конете им са били силно желани от всеки, който ги видел. Китайски записки отпреди 2000 години показват, че техните императори желали да притежават туркменски коне и да ги заведат в Китай. Напоследък Китай създаде близки взаимоотношения с Туркменистан и част от тази взаимоотношения включва приятелството чрез ахалтекинския кон. В момента има огромен наплив от ахалтекинци в Китай.

Руснаците завладяват целия регион през 1882, но до тогава с мъка са покорявали туркменските племена, които се чувствали непобедими на конете си. Чак след широката офанзива в Гьокдепе и на други места, най-накрая туркменските племена се предават през 1881 г. Руснаците незабавно конфискували конете им като ответна реакция. Но отделянето им от конете, за щастие било краткотрайно, в сравнение с историческото време прекарано с тях. Сега като свободна, неутрална и независима държава, Туркменистан възстановява своето наследство, а с това и своята връзка с конете.

 

 

 

Кeрри-Джоу Стюард

От списание "Бизнес Централна Азия"