Туркменистан избра най-красивия ахалтекинец за 2020

Туркменистан избра най-красивия ахалтекинец за 2020

Днес в президентския ахалтекински конен комплекс, с участието на държавния глава Гурбангули Бердимухамедов, се проведоха тържества в чест на Националния празник на туркменския кон, в рамките на които се проведе финалният кръг на международния конкурс за красота сред конете Ахал-Теке се проведе, съобщава държавната агенция за новини на Туркменистан.

Съдийската комисия, в която се включиха местни и чуждестранни експерти и коневъди, избра най-красивия ахалтекински кон  сред 10-те финалисти от породата Ахал-Теке от Ашхабад, Ахал, Балкан, Лебап, Дашогуз и Мери велаяти. Конете дефилираха два пъти пред съдиите. Първият път без екипировка, вторият път с конски украшения. Всеки кон беше представен на журито и обществеността: име, възраст, данни за родословието, собственик.

Всички коне, които стигнаха до финала, продължават една или друга развъдна линия, която се връща назад към известни предци. Множество фенове на „небесните” коне можеха да оценят невероятния екстериор на потомците на изключителните коне от породата Ахал-Теке, които положиха основните линии в развъждането на чистокръвни коне.
Конете показаха външния си вид и тренировки с истинско отношение "регал", завладявайки със своите красиви линии и безупречни пропорции.
 

Черният кон Гирсакар, потомък на Герден и Овадан, е обявен за най-красивия Ахал-Теке кон през 2020 г. Този кон принадлежи на конния комплекс на президента на Туркменистан. Негов собственик е заслужилият коневъд на Туркменистан Маметмират Газаков, на който бе връчен с автомобил „Audi Q8” от името на държавния глава.
 
turkmenportal.com
 
25.04.2020