Туркменистан чества Празника на коня през месец април в Ашхабад

Туркменистан чества Празника на коня през месец април в Ашхабад

 

Този празник е установен в първите години на независимостта на Туркменистан. Той се чества ежегодно в последната неделя на април.

По традиция столичният хиподрум е епицентърът на тържествата. Там специалистите от Държавно обединение "Туркмен Атларъ" (туркменски коне) организират конен фестивал. Програмата на фестивала включва изпълнения на най-добрите спортисти и поп-звезди, както и честване на най-добрите работници в коневъдството. Както се очаква, представянето на елитните коне  на ахалтекинската порода и конните надбягвания са гвоздеят на програмата.

 

 

Трябва да се отбележи, че ахалтекинските коне често са наричани "Небесни коне", както и "Царски коне", в многовековната история на породата. Древните историци и поети пишат за несравнимата красота на конете от Централна Азия, известни като конете от Ниса, като се започне от VII-VI век преди новата ера. Според хипотезата, това име произлиза от древната партска столица Ниса. След това те стават по-известни като ахалтекински коне. Ахал е името на оазиса,а Теке е името на туркменското племе, което отдавна развъждат тези коне. Заслужава да се отбележи, че днес, както и преди много векове, на държавния герб на Туркменистан е изобразен профилът на красив ахалтекински кон. Сега това е Янардаг, световен шампион в породата си от 1999 г.

 

 

Днес Туркменистан осъществява огромна селекционерска работа, насочена към увеличаване на елитния състав на световноизвестните ахалтекински коне. Туркменистан е създал всички условия за запазване и размножаване на  "Небесни коне" и има най-голямата и супер модерна конна база в Централна Азия.