Сердар Бердимухамедов стана собственик на жребеца Ханкервен

Сердар Бердимухамедов стана собственик на жребеца Ханкервен

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Днес държавният глава Гурбангули Бердимухамедов посети ахалтекинския конен комплекс, собственост на президента на Туркменистан, разположен в живописното подножие на Копетдаг, за да се срещне за пореден път с любимите си коне.

Тук заместник-председателят на Кабинета на министрите, председател на Върховната контролна камара Сердар Бердимухамедов доведе на лидера на нацията кон на име Ханкервен, роден през 2018 г., подарен му от името на всички коневъди на страната в деня на честванията по повод Националния празник на туркменския кон и Празника на туркменския алабай, отбелязан в последната неделя на април, а също представи и празничното облекло на ездача.

Президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов говори за значението на името на жребеца Ханкервен, което има дълбок смисъл. Означава святост, продължение на живота. Като низ от кервани, преминали през нашите земи преди много векове, нека се предадат прекрасните традиции на хората, свързващи времена и поколения.

Лидерът на нацията отбеляза, че би било правилно, ако Сердар Бердимухамедов стане собственик на този жребец, като ръководител на Международната асоциация за  ахалтекинско коневъдство  и Международната асоциация „Туркмен Алабай”, и изрази увереност, че всички усилия ще бъдат направени за по-нататъшно популяризиране на нашите „райски“ коне в света.

 С думите: „Нека краката на коня да бъдат силни, крупата - мощна, а самият той - прославен“, държавният глава изрази най-добрите си пожелания и предаде великолепния кон на Сердар Бердимухамедов.

С;ед това президентът на Туркменистан оседла кон на име Ханбег, а Сердар Бердимухамедов - кон на име Шаполат. Водейки конете по пистата, те направиха конна езда.

В продължение на хилядолетия грациозните, капризни „небесни“ коне, възпитавани от труда на нашите предци, са национална гордост и слава, украса на всички тържества. Като собственост на туркменския народ, те са заобиколени от специално внимание и грижа на държавата.

Днес в страната се изпълняват мащабни проекти, насочени към развитие на коневъдната индустрия, увеличавайки световната слава на конете Ахал-Теке. Особено внимание се обръща на изграждането на съвременни конни комплекси, предназначени за научно изследване на ахалтекинската порода, подобряващи работата в коневъдната индустрия.

По време на конната езда президентът на Туркменистан и заместник министър-председател, председател на Върховната контролна камара Сердар Бердимухамедов обсъдиха напредъка в изпълнението на задачите, определени в Програмата за социално-икономическо развитие на страната, предприетите мерки в тази посока, както и други актуални проблеми.
 

Отбелязвайки, че всеки човек трябва да направи достоен принос за успешното осъществяване на мащабните трансформации, извършвани в Отечеството, президентът Гурбангули Бердимухамедов даде съответни указания, като подчерта значението на постоянното внимание към въпросите за осигуряване на просперитет и добър живот на хората, всестранно развитие на страната, запазване на изначалните национални ценности.
 
turkmenportal.com
 
06.06.2021