Само в една страна в света има Министерство на конете

Само в една страна в света има Министерство на конете

.Ежегодно в Туркменистан се отбелязва един всенароден празник - Ден на Ахалтекинския кон.Той традиционно се провежда в последната неделя на месец април и е национален празник .Начало на традицията е дадена през 1992

На церемонията присъстват  политици, представители на институциите на тази страна, множество гости от всички краища на земното кълбо. Президентът Гурбангули Бердимухамедов често показва уменията си в яздене на кон в силна конкуренция с известни ездачи и спечелва редовно първото място.

 

 

 

 

В рамките  на празника се провежда и  международна научна конференция "Туркменистан и световното коневъдство", Международно търговско изложение,както и конкурс за  най-красив кон

В конкурса в Туркменистан могат да участват най-добрите представители на ахалтекинската порода коне – чистокръвни елитни жребци на възраст от 3 до 10 години, а собственикът получава награда луксозен автомобил.

 

По време на празника във всички области на територията на страната се организират изложби, концерти, рецитали посветени на прекрасните ахалтекински коне,чиято прародина е оазисът Ахал в Туркменистан и оттам и името на породата „Ахалтекинец”или Акхал-Теке.