Президентът на Туркменистан посети конния комплекс Ахал-Теке

Президентът на Туркменистан посети конния комплекс Ахал-Теке

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Днес ръководителят на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов посети президентския конен комплекс Ахал-Теке, където избра коня на име Шаполат за езда.

Според Държавната агенция за новини на Туркменистан мащабните празнични събития у нас не са пълни без участието на ахалтекинските коне(наричани също Ахал-Теке), които придават ярък колорит и емоционална интензивност на тържествата. Специално място се отделя на конните надбягвания. Това означава, че една от вековните традиции на туркменския народ продължава и днес, като е получила съвременно съдържание.

Яздейки коня на състезателната писта, държавният глава освободи юздите. Шаполат тичаше в тръс, чувствително отговаряше на движенията на ездача, показвайки отлични умения и фитнес.

 

http://www.turkmenistan.gov.tm/photo/photos/1600024662.jpg

 

Президентът на Туркменистан, който се отнася към конете с благоговейна любов, им посвети редица свои литературни произведения, които разкриват ролята и мястото на конете Ахал-Теке в съдбата и живота на туркменския народ. От тях можете да почерпите информация за историята, произхода и развитието на тази порода, за нейните най-добри представители. Хората се влюбиха в книгите, а чуждестранните читатели се радват да се запознаят с тях, откривайки много нови знания за „небесните“ коне.

Както отбелязва държавният глава, туркмените винаги са смятали коня за свой отдаден приятел, надежден помощник и верен спътник по пътищата на историята. Днес традициите на националното коневъдство не само се съхраняват благодарение на приемствеността на уменията на сеисите, народните животновъди, но и се умножават и обогатяват с най-новите постижения на науката и техниката.
След като тренира с любимия си кон, президентът Гурбангули Бердимухамедов напусна конния комплекс.

 
 
turkmenportal.com
 
13.09.2020