Президентът на Туркменистан посети Ахалтекинския конен комплекс

Президентът на Туркменистан посети Ахалтекинския конен комплекс

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Днес лидерът на нацията Гурбангули Бердимухамедов посети Ахалтекинския конен комплекс на президента на Туркменистан, разположен в едno от най-красивите кътчета в подножието на Копетдаг.

Държавният глава отиде към pome]enieto, където се държат конете и се приближи до коня Акшахер, подарен му от жителите на столицата по случай Националния празник на туркменския кон и 140-годишнината от основаването на Ашхабад, и след това го изведе от конюшнята и започна езда.Родословието на този красив Ахал-Теке, роден през 2019 г. и потомък на Акпат и Дамана, датира от известната линия Ееберда-Телек.

 

 

В края на разходката президентът Гурбангули Бердимухамедов заведе Акшахер до конюшнята, където посети и коня Ханбег. След като го оседла, лидерът на нацията изведе коня до състезателната писта и направи спокойна конна езда. След това Ханбег тръгна на тръс.

Конете Ахал-Теке са собственост на туркменския народ и основната украса на националните фестивали и тържества. „Райските“ коне, отглеждани в продължение на много векове от талантливи наши предци в древната туркменска земя, са национална гордост.

В момента в Туркменистан, по инициатива на президента Гурбангули Бердимухамедов, се провежда целенасочена работа за популяризиране на конете Ахал-Теке в света, предприемат се ефективни мерки за по-нататъшно развитие на коневъдството на научна основа и използване на най-добрия световен опит, съобщава Държавната агенция за новини.

 


Фото: tdh.gov.tm

 

turkmenportal.com


27.06.2021