Главният приз на президента на Туркменистан беше разигран на празничните конни надбягвания в Ашхабад

Главният приз на президента на Туркменистан беше разигран на празничните конни надбягвания в Ашхабад

 

 

 

 

 

 

 

120 хиляди американски долара бяха разиграни днес на празничните състезания, които се проведоха с участието на президента Гурбангули Бердимухамедов в Международния конен комплекс Ахал-Теке. Този щедър награден фонд беше оспорван в седем състезания от 84 кандидати - по 12 във всяка категория.

Според Държавната агенция за новини на Туркменистан на първите шест състезания бяха раздадени награди в размер на 15 хиляди щатски долара за всеки победител от различни сфери на националния икономически комплекс. Останалите 30 хиляди долара от наградния фонд бяха томболирани във финалната надпревара, в която беше установена основната награда от президента на Туркменистан.

 

 

 

 

 

В първото състезание участваха тригодишни коне. Първият, който завърши бе Каракум от конния комплекс Ахал-Теке на президента на Туркменистан.Той бе язден от Н. Агамирадов и измина дистанцията от 1600 метра за 1 минута 48 секунди.

Разстоянието на второто състезание също беше 1600 метра. Тук конят Гъйрбедев, собственост на Министерството на вътрешните работи и язден от Д. Бердимамедов, беше най-добрият с време от 1 минута 42,2 секунди.

В третото състезание конете се състезаваха на разстояние 1800 метра. Конят Безирген от конния комплекс Ахал-Теке на президента на Туркменистан, язден от Б. Бабаев, завърши първи - 2 минути 2,6 секунди.

Разстоянието на четвъртото състезание, в което, както и в първите две, участваха тригодишни коне, беше 2200 метра. Първи завърши конят Дорхан от Федерацията по конен спорт, който измина дистанцията с ездача Р. Абдиев за 2 минути 27,1 секунди.

В петото състезание (разстояние 2200 метра) с участието на четиригодишни коне и по-възрастни, първите трима бяха коне от конния комплекс Ахал-Теке на президента на Туркменистан. Конят Гошасакар се класира първи с резултат 2 минути 30,7 секунди. Конят бе язден от Н. Аннамирадов.

В шестото състезание (дистанция 2400 метра), на което участваха четиригодишни коне и по-възрастни, първото място зае конят Сирдаш, собственост на Министерството на правосъдието, воден от жокей Б. Беркелиев. Времето на победителя е 2 минути 38,3 секунди.

 

 

На праздничных скачках в Ашхабаде разыграли главный приз Президента  Туркменистана | Общество

 

 

Във финалната надпревара в битката за главната награда, обявена от президента Гурбангули Бердимухамедов в чест на 29-годишнината от независимостта на страната, сред четиригодишните и по-възрастните коне на разстояние 2400 метра доминира конят Доргунан, управляван от майстор жокей Б. Агамирадов. Времето на победителя е 2 минути 49 секунди.

След това се проведе церемония по награждаването на победителите, на които бяха раздадени награди, включително от името на президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов.

Конните надбягвания са една от любимите празнични традиции на туркменския народ. Разкошните конни комплекси, издигнати във всички региони на страната, позволяват провеждането на хиподрумни тестове на бързи коне на най-високо професионално ниво.

 

 

turkmenportal.com
 
28.09.2020