Бердимухамедов посети Международния център по конен спорт Ахал-Теке

Бердимухамедов посети Международния център по конен спорт Ахал-Теке

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Днес президентът на Туркменистан, върховен главнокомандващ на въоръжените сили на страната, генерал от армията Гурбангули Бердимухамедов, посети Международния конен комплекс Ахал-Теке, разположен в подножието на Копетдаг, където се запозна с напредък на работата, извършена в конните части на Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи и Държавната гранична служба.

Обръщайки се към ръководителите на военните и правоприлагащи органи при пристигането си в конния комплекс, държавният глава разпореди цялостен подход за решаване на въпросите за подобряване на работата, извършена сред персонала, като осигури на военнослужещите необходимите средства за ползотворна служба. Важно изискване на времето е укрепването на материално-техническата база на правоприлагащите органи, повишаване квалификацията на служителите, активното им включване във физическо възпитание и спорт, участие в спортни събития.

През последните години коне, принадлежащи на военните и правоприлагащите органи, взеха участие в конни надбягвания, организирани в столицата и велаятите и спечелиха награди. Сейзи, които се занимават с обучение на състезателни коне и са натрупали достатъчно опит в тази посока, допринасят достойно за увеличаването славата на конете Ахал-Теке, се подчертава в материала на Държавната агенция за новини на Туркменистан.

 

 

След това се проведоха състезания сред конете, които се възпитават от съответните подразделения на правоприлагащите органи. В първото от тях, сред двегодишни коне, на разстояние 1000 метра, конят Нязик, принадлежащ на Върховния съд на Туркменистан, поведе. Във втория - сред деветте тригодишни коня - най-бързият на разстояние от 1200 метра беше конят Ахал-Теке Багабат на Министерството на националната сигурност.

Докато беше в Международния център за конен спорт Ахал-Теке, президентът на Туркменистан също разгледа конете, които ще участват в Международния конкурс за красота на конете Ахал-Теке.

За тези цели конните подразделения на правоприлагащите органи подготвиха девет коня, отличаващи се с рядък цвят, красотата на екстериора си, които са потомци на известните родови линии.

След това лидерът на нацията, яхнал коня Ханбег, който се отглежда в Международния конен комплекс Ахал-Теке, отиде до една от конюшните.

Вождът на нацията се запозна със състоянието на конете, държани в конюшнята и видовете конско оборудване.

Военнослужещ от военното поделение на Министерството на отбраната на Туркменистан говори за конете, диетата им, включително използваните фуражи и методите на приготвяне.

Говорейки за хранителните характеристики на конете, президентът Гурбангули Бердимухамедов направи редица препоръки, подчертавайки, че в по-голямата си част тяхната пъргавина зависи от това.

Военнослужещият говори и за методите за грижа за конете за разплод, поддържането на подходяща чистота в местата им за отглеждане.

Тук бяха представени различни видове конна екипировка, включително седла и подкови.

Както отбеляза върховният главнокомандващ на въоръжените сили на страната, при избора на типа подкова трябва да се вземе предвид и размерът на копитата, а при обуването да се ръководим от проверените във времето национални традиции. Заедно с това е необходимо да се внимава, за да се избегнат механични наранявания на копитата.

Държавният глава се поинтересува и за грижите за жребчетата, които се появиха тук през 2020 г. В обора има и млади животни, родени тази година, за пълното развитие на които се полагат всички усилия.

По този въпрос, подчерта президентът на страната, е важно да се съчетаят най-добрите традиции, наследени от нашите предци, с постиженията на съвременната практика, които ще увеличат броя на чистокръвните ахалтекински коне и ще увеличат световната им слава.

Лидерът на нацията посети специален обект от комплекса, където се запозна с тренировъчния процес на конете на Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи и Държавната гранична служба, които се подготвят за участие в състезания по прескачане на препятствия .

Върховният главнокомандващ на въоръжените сили на страната Гурбангули Бердимухамедов също посети конюшнята, в която се намират племенните коне. След като се запозна с особеностите по грижите за конете, държавният глава разпореди отговорен подход по този въпрос и даде конкретни инструкции на съответните ръководители.

Тогава на лидера на нацията беше показано новородено жребче. Както се съобщава, то е потомък на Генджима и Гюлнахала, чийто произход се връща към известния Гелшикли.

Ръководителите на правоприлагащите органи поискаха от държавния глава да даде име на жребчето.

Президентът Гурбангули Бердимухамедов кръсти новороденото жребче Есгер и завърза на врата му аладжа, плетен от майка му, Огулабат едже.

Обръщайки се към ръководителите на военните и правоприлагащите органи, ръководителят на Туркменистан отбеляза, че по повод Националния празник на туркменския кон и празника на туркменския алабай, отбелязвани като една важна дата, би било препоръчително да се състоят от 19 до 25 април край скулптурите на световноизвестните коне Полатла, Янардаг, скулптурната композиция "10 коня", издигната в чест на 10-годишнината от независимостта, както и паметника на конника с дутар и алабай, литературни четения и музикални и песенни изпълнения с участието на фигури от националната творческа работилница.

Военният персонал, участващ в творческа работа, също трябва да участва в тези събития, нареди президентът на страната, като инструктира да се гарантира, че те ще се проведат на високо организационно ниво.

 


Снимка: tdh.gov.tm

turkmenportal.com

05.04.2021